En analyse av outsourcingsdebatten

NRK setter for tida fokus på alle tjenester og produksjon av varer vi – folk – kjøper seg ut av. Mat levert på døra, ferdigmat, leksehjelp, barnebursdager, vaskehjelp…  I den forbindelse ble jeg bedt om å skrive litt om hvordan synet på fritid og jobb påvirker dette. Teksten finner dere på NRK Ytring  – under den legendariske referansen «Jeg har folk til slikt».

Temaet er nært knyttet til et sentralt arbeidsfelt og interessefelt for meg – nemlig tankegangen rundt «Klare sjøl – moderne selvberging». Les gjerne mer om dette her på bloggen.

DSC03704

2 thoughts on “En analyse av outsourcingsdebatten

  1. Hi Guri! I really liked your text on Ytring. It was very interesting to see by reading the comments that despite the rhetorical precautions you took, many people felt attacked or judged. I don’t think you said anything about the intrinsic asymetry of an employment relationship – but wouldn’t it be a good argument to oppose to those who claim that they see no problem in paying people to do housework for them? It’s not as if everyone had the choice to be on either sides of such an employment relationship.

    • Hi Marion
      Yes – it is interesting how people tend to interpret analysises like this as personal criticism, especially pointing at «laziness». (Which is especially interesting, because people are called lazy both when they do not do their own housework – and when they for example work part-time and do more practical stuff at home themselves. I do not call people lazy, but I am accused of doing it…)
      Your point of the intrinsic asymmetry is of course relevant, but again, I think that we cannot criticize employment per se. We can (and should) of course criticize low wages, black market employment, bad work conditions – but employment in itself should be a respectable and good thing for both employer and employee. But – again – the mere phenomenon of a «return to house-staff» is an interesting and challenging trend. It challenges of course exactly these issues; fair wages, fair working conditions – and asymmetry. The trend is so far – I think – that when traditional «female» chores (cleaning, taking care of children etc) are outsourced, these are solved by worse working conditions, lower (and blacker) wages – and generally with less respect for the actual work that is done, than with the traditional «male» chores.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>