Skal ungene ha lommepenger?

DSC04484

Vi hadde satt av god tid på slutten av foreldremøtet på 6. trinn til å diskutere «temaer i tiden». Foreldremøtene er de eneste gangene i året hele årskullets foreldre er samlet på ett brett. I hverdagen møter en kanskje foreldrene til de nærmeste vennene til eget barn, eller står på sidelinja sammen med dem som har barn som deler fritidsaktivitet. Alle, på tvers, gutte- og jenteforeldre – det er en gyllen anledning, særlig når de søte små har vokst fra henting og følging og vi ikke lenger er direkte involvert i å gjøre blimedhjem-avtaler etter skoletid. Vi foreldrene treffes rett og slett ikke så mye lenger – men nå er vi plutselig sammen alle sammen. Da er det selvfølgelig viktig å snakke om skoleregler og mål for matematikkundervisningen – men også om livet utenom skolen, det livet vi deler som lokalsamfunn og oppvekstmiljø.

Og vi fikk praten i gang. Om lekser og husarbeid, om å få ungene ut (det er en større utfordring enn å få dem inn), om vanlige leggetider, om skjermtid… – og helt på slutten da vi var nær å skulle runde av var det en av oss som slang ut – «Men er det noen som får lommepenger, driver man med det for tida?» Og da kom engasjementet for fullt!

*

Det er gjerne tre hovedtilnærminger når det gjelder prinsipper for barn og lommepenger:

Vi har den tilnærmingen som ikke baserer seg på noen spesielle regler i det hele tatt, barna får penger når det passer, når det er noe spesielt, når de trenger noe, når de maser nok eller lignende.

Så har vi to mer regelstyrte tilnærminger

a) Barn får lommepenger basert på bestemte arbeidsoppgaver. Støvsuging 20 kr. Hente lillebror i barnehagen 10 kr. Eller en samlet forventning om arbeidsoppgaver gjennom uka; hvis dette gjøres utbetales lommepenger – ellers ikke.

b) Barn får et fast beløp, uavhengig av de arbeidsoppgavene de deltar i i huset.

Når det gjelder disse to siste tilnærmingene så er min erfaring at det er nesten umulig å overskride linja mellom disse. Folk står for sin metode, punktum. Så det er like greit å dele ulike erfaringer – uten å tro at man skal bli enige om noe.

(Her i huset er det tilnærming b som gjelder. Vi synes at barna skal ha noen egne penger å forvalte, så de får et fastlagt beløp, som er justert etter alder. MEN – vi voksne får ikke betalt for å vaske gulvet, det får heller ikke ungene. Vårt syn er at det er viktig at alle deltar i vanlig arbeid som trengs i et hjem. Det ikke er slik at en skal betales for å stelle i sitt eget hjem. Men det er nå bare vårt syn. I blant kan et barn som ønsker å tjene noe ekstra få en ekstra «jobb» som er betalt, for eksempel vaske bilen. Men rutinearbeidet deler vi på. Ulønna.

«Men får du ungene til å gjøre ting når de ikke får betalt, da?» spurte noen på møtet. Svaret er ja. Og det er det jeg vil lære dem. Vi vasker opp og bretter klesvask og bærer ved fordi det trengs, ikke fordi vi får betalt.

- Men nok om oss.)

Det absolutt mest interessante som kom opp i samtalen var dette: Svært mange opplevde at barna ikke bryr seg om pengene. De får – eller ikke får lommepenger – og bryr seg ikke så mye. De som følger tilnærming a, og utbetaler basert på bestemte oppgaver, opplever ikke nødvendigvis at ungene velger å gjøre de tildelte oppgavene for å få den femtilappen. Foreldre opplever at barna har lommeboka full – men bruker ingenting.

«Og jeg skjønner jo hvorfor»- sa mange. De har jo alt. De trenger jo ingenting. «Selv om han har fått lommepengene sine, så kjøper jo jeg godteriet og et Donald når vi er i butikken på lørdag, » fortalte en forelder. Alt sportsutstyr, alt annet utstyr er på plass. Hva skal de med pengene…

De har alt. De trenger ingenting.

Det er jo interessant – ikke sant?

 

Synes du barn bør få lommepenger? Hva trenger barna penger til? Bør lommepenger være målt opp mot bestemte arbeidsoppgaver?

13 thoughts on “Skal ungene ha lommepenger?

 1. det er veldig interessant, og jeg har observert det samme. Jeg trodde det var mitt barn som var sært, så det er veldig interessant å lese at det er en alminnelig erfaring. Det min elleveåring absolutt IKKE får, men må kjøpe selv, er blader som Julia og Topp. Men hun gidder ikke gjøre jobben sin for det heller, og hvorfor skulle hun det – der er jo mer enn nok info om mensen og Justin Bieber på nettet!

  • Hei. Interessant at du har observert det samme – i samme alder. Og egentlig er det jo ikke så rart – at mange unger ikke «trenger noen ting». Men det er kanskje litt trist?

 2. Min datter på 6 år får ikke lommepenger hver uke, men en slant nå og da. Dette sparer hun til å kjøpe leker hun har ønsket seg lenge. Hun har også begynt å selge leker hun ikke trenger lenger på finn.no for å kjøpe noe hun ønsker seg (vi hjelper henne m annonsen). Hun tar imot kjøperne hjemme, forhandler pris, tar dem å hånden og forvalter sin egen lille økonomi. Ganske fantastisk, synes nå jeg.

   • I get the impression that this site calls any newly released trailer a “hot” trailer. Sort of like “hot off the presses”. I don’t think it means the site is saying the trailer or the film is good or bad.

   • O cachaceiro vagabundo! Cevolva o nosso dinheiro, pois voc^além de não trabalhar, enriqueceu seu filho, seu irmão, sua família, deu pensão privada {a seus netos com cartão corporativo (nosso dinheiro)e, vem falar um monte de asneiras!!!Ora vá para os quintos dos infernos!!!!

   • Voi, että olen nautiskellut tätä keskustelua lukiessani. :D Ihanaa, miten paljon ongelmia julkisesta lukemisesta voikaan kehittää. Juuri aamulla häpeilin, kun demoniharlekiinikirjassani tuli seksikohtaus ja mun viereen tuli joku istumaan. Olin varma, että se yrittää lukea mun kirjaa, vaikka kokemuksesta tiedän, että vieruskaverin kirjan lukeminen on tosi vaikeaa. :D

  • det med å selge gamle leker for å få penger til noe nytt har vi også begynt med. Stor suksess med det, og litt mindre rot i huset. Større suksess med dette enn med lommepanger faktisk. Dessuten lærer barna å ta vare på tingene sine, slik at de er salgbare når de har vokst fra dem, og de lærer at det eksisterer et bruktmarked.

   • Veldig bra tiltak på mange måter! Her har ungene også hatt egne «loppemarkeder» i hagen mange ganger – (og sendt inntektene til Redd Barna). Opprydning – gøy + mye lærdom – og mange glade nabounger – og godt formål…

 3. Ja, det er veldig interessant. Vi har ikke lommepenger, men han eldste får betalt et mobilabonnement og busspenger, så det er hans lønn, pluss at han får det han trenger, inkl lørdagsgodt, fiolintimer, utstyr (brukt) osv.
  Barna gjør det de blir bedt om å gjøre, og det omhandler å holde orden på sine ting, gymtøy, rommet, osv.
  De bærer ved, dekker bord, skjærer grønnsaker, henter post, tømmer søppel etc.
  De har skjedd at han eldste har måttet erstatte noe han selv har mistet med sine bursdagspenger.
  Han har planer om å bli avisbud for Dagbladet på søndager. Og jeg håper han finner seg en sommerjobb til sommeren nå som han er 13.
  Jeg tenker at opplæring i økonomi er noe hjemmet må ta seg av. Trenger ikke ungen penger får han/hun rett og slett for mye.

 4. Dette er mye lettere å tenke noe om enn å gjøre i praksis. I praksis blir det fort omfattende hvis en skal lage et system rundt ukepengene, det tar tid og mye fokus.

  Jeg synes det er viktig at ungene lærer å styre penger og at de lærer seg å spare til ting. Akkurat hva de skal spare til og hva de skal få, er jeg usikker på.

  Hvor mye de får, kommer vel an på hva pengene skal dekke.

  • Hei, Ellen og Anne-Helene – takk for refleksjoner og erfaringer. Vi må jo alle både «tenke og gjøre» – og finner sikkert ulike løsninger. Jeg er enig med deg, Anne-Helene i at jeg ikke ønsker å lage et stort og tidkrevende system som krever masse kontroll (fra min side). Jeg synes det er viktig at ungene forvalter noen midler selv – at ikke alt bare drysser ned fra oss uten videre. Men det er en utfordring å avgrense hva de skal kjøpe selv og hva de får «gratis».

 5. Den eldste av gutta er tre år, så vi har ikke kommet så langt enda. Men vi har snakket litt om hvordan vi skal gjøre det.

  En gang fikk treåringen en peng med seg på butikke. Han syntes det var gøy å velge seg ut noe, brukte god tid og spurte om priser. Så seinere skal barna få spare opp til ting de ønsker seg og forvalte noen penger. Men hvordan det blir reint praktisk får jeg vel tenke litt mere på, og ta det som det kommer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>